آشنایی با محله محمودیه تهران

6K
اجاره آپارتمان مبله تهران

تقریبا همه ی مناطق پایتخت مثل محله محمودیه تهران برای خود تاریخ و سر گذشتی دارند. شاید اگر امروزه پا به آنها بگذارید متوجه این موضوع نشوید که آن هم به دلیل مدرنیته شدن شهر و پیشرفت است. اگر به این مناطق پا بگذارید با خود می گویید که که این محله از ابتدا به همین شکل بوده است.

اما اگر بروید تحقیق کنید و دنباله ی کار را بگیرید در می یابید که همه ی آنها دارای تاریخ و سر گذشتی می باشند.یکی از این محله ها محمودیه ی تهران است.

محله محمودیه، منطقه قدیمی تهران

همانطور که گفته شد زمانی که به آن پا می گذارید اگر اطلاعی از سرگذشت محله محمودیه تهران نداشته باشید این فکر به ذهنتان خطور می کند که این منطقه تازه ساز است و احتمالا چند سال اخیر شکل گرفته اما قضیه از این قرار است که این محله نیز مانند بسیاری محله ها دارای تاریخ دوست داشتنی بوده است.

 اکنون اگر به آنجا بروید با ساختمان ها و فروشگاه های بسیار لوکس که در نوع خود کم نظیرند مواجه خواهید شد. اهالی قدیمی در این منطقه خیلی کم اند و اگر می خواهید آنها را پیدا کنید با پرس و جو راحت تر می توانید به خواسته ی خود برسید.

قلعه عباسیه نام قدیمی محمودیه تهران

این منطه اکنون محمودیه نام گرفته است ولی در گذشته به آن قلعه ی عباسیه می گفتند. اهالی می گویند که علت این امر وجود دیوار دور تا دور منطقه بود و اینکه صاحب آن فردی به نام عباس میرزا آقاسی، یکی از وزرای دوره ی قاجار بوده است.

 این نام در کتابی به اسم ناسخ التواریخ نیز آمده است. قسمت جنوبی قلعه ی عباسیه ده محمدیه قرار داشته است که البته برای خود جریانی دارد. ده محمدیه ابتدا بخشی از قلعه ی عباسیه بوده است اما پس از خریداری آن توسط محمد شاه قاجار از قلعه عباسیه جدا شد و ده محمدیه نام گرفت. برخی اسناد تاریخی حاکی از این اند که محمد شاه قاجار به محض پا گذاشتن در این قلعه جان خودش را از دست داد.

تغییر نام محله به محمودیه

 و حالا درباره ی اینکه چطور نام قلعه ی عباسیه به محمودیه تغییر یافت توضیحی می دهیم: حکایت از این قرار است که فردی به اسم علاءدوله این منطقه را از عباس میرزا می خرد و آن را به اسم پسرش یعنی محمود می کند. این شد که نام این منطقه محمودیه شد و همان هم ماند.

بعد ها نیز فردی به اسم حاج امین الضرب تاجر این منطقه را خریداری نمود اما نام آنرا تغییر نداد.

محمودیه محله مسیحی نشین در پایتخت

در تهران قدیم بعضی محله برای سکونت عده ای خاص بودند، بعضی آنها اختصاص به مسیحی ها داشت که محمودیه نیز از این دست بوده است. در کتابی به نام فرهنگ قصران اثر حسین کریمیان این منطقه به عنوان مکانی خارجی نشین و جمعیت 60 نفر مسیحی آورده شده است.

آدرس محله محمودیه تهران

 وی همچنین  درباره ی محمودیه آورده است که محمودیه بخش اطراف شمیرانات است و در 2 کیلومتری جنوب غرب تجریش قرار دارد.

مالک محمودیه تهران که بود؟

یکی از اهالی قدیمی محمودیه درباره ی یکی دیگر از مالکان محمودیه می گوید: دکتری سوییسی به نام دکتر اشتمپ مالک تمام این منطقه بود کهاین قضیه مربوط به حدود 80 سال پیش می شود. دکتر اشمیت اولین دندانپزشک ایران بوده است. وی همچنین دندانپزشک دربار احمد شاه قاجار بوده است. او بعدها محمودیه را تکه تکه کرد و هر کدام را به خارجی هایی که به دلایل مختلف به ایران می آمدند فروخت.

هر کدام از این تکه ها 5000 متر مربع بودند. به همین دلیل است که در کتاب فرهنگ قصران این منطقه به عنوان خارجی نشین آورده شده است. مسلمانانی که در محمودیه زندگی می کردند اغلب از خدمتکاران افراد خارجی ساکن محمودیه بودند. یکی از این خانواده ها، خانواده ی غلامعلی رشیدی بود.

 پدر وی آشپز یک سرهنگ فرانسوی بود . خود غلامعلی نیز پیش از رسیدن به 10 سالگی باغبانی این سرهنگ را عهده دار شد.

 دکتر اشتمپ عمر بسیار طولانی داشت. وی 112 سال عمر کرد. استخری که او در شمال قلعه عباسیه ساخته بود در فصل گرما محل تفریحی برای مردم قلعه شده بود. گفته شد که مسلمانان تعلب خدمتکار خارجی ها بودند که البته بیشتر آنها باغدار بودند.

باغ ها و قلعه های عباسیه در محمودیه

قلعه عباسیه از گذشته تا کنون تغییرات زیادی داشته است، در دو طرف آن دو قلعه وجود داشته است که یکی از آن ها در خیابان چنگیزی امروز قرار داشته است.

 همچنین میگویند که شب ها در باغ های قلعه صدا زوزه ی سگ می آمد که البته بعضی از آنها سگ های خارجی های ساکن در قلعه بوده است. آب این منطقه از چند قنات تامین می شده است. یکی از آنها از ولنجک سرازیر میشده است که به دیکیون معروف بوده است. درون قلعه نیز چند قنات دیگر وجود داشت که آب مورد نیاز باغ ها را فراهم می نمود.

 باغهای قلعه عباسیه دارای میوه های متنوع و زیاد بود. در زمستان بارش برف بسیار سنگین بود و در بهار و پاییز نیز باران به خوبی می بارید.

تغییرات محله محمودیه تهران

با چیزهایی که از گذشته ی محمودیه گفتیم این موضوع معلوم می شود که محمودیه اصلا شبیه به چیزی که در گذشته بوده نیست. منطقه ای مرفه نشین که دارای مغازه های لوکس و برج های گران قیمت است.

 دیگر دور تا دور محله را دیوار فرا نگرفته و از آن همه باغ میوه ی باصفا نیز خبری نیست. در عوض تا دلتان بخواهد ساختمان در این منطقه است. نام افرادی که قلعه را تغییر دادند بر روی بعضی پلاکارد ها نوشته شده است. گفته شد دکتر اشتمپ عمر زیادی کرد اما از جاییکه وارث و یا خانواده ای نداشت، عمده ی زمین های منطقه توسط دو نفر به نام های صفای اصفهانی و کشتکار خریداری شد. صفای اصفهانی فردی خیر بود که به دست وی تعدادی مدرسه دراین منطقه تاسیس شد.

 کشتکار هم اولین کارخانه ی مولد برق این منطقه را تاسیس کرد. همچنین یخچالی در سمت شرقی میدان الف امروزی داشت.

دیگر نه از باغ خبری است نه از استخر دکتر اشتمپ و نه از دیوارهای کاهگلی محمودیه. تمام اینها از بین رفته اند و به جای آن ها ساختمان های سر به فلک کشیده و فروشگاه ها ساخته شده اند. تنها چیزی که از محمودیه مانده است یاد و خاطره ی آن در اذهان اهالی قدیمی آن جاست.

خوانندگان گرامی؛ اگر به دنبال اجاره آپارتمان روزانه با شرابط مناسب و امکانات رفاهی هستید با ما درارتباط باشید.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

مطالب مرتبط

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • تصویری که در اینجا نشان داده شده است، تونل توحید در خیابان نواب است، چرا نوشته شده محله محمودیه؟!

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست