گردشگری مذهبی – امامزاده یحیی تهران

7K
اجاره آپارتمان مبله تهران

در کشورمان ایران جاذبه های گردشگری بسیاری قرار دارند که هر کدام از آنها به جنبه ای خاص مربوط می شود. بسیاری از آنها همچون امامزاده یحیی تهران در دسته ی سیاحتی یا زیارتی و… قرار می گیرند.

از آنجایی که ایران کشوری است که اسلام بعنوان دین اصلی آن شناخته می شود ، اماکن زیارتی بسیاری در آن وجود دارد که اکثر آنها را امامزاده ها تشکیل داده اند. بسیاری از این امامزاده ها در تهران قرار دارند که یکی از آنها امامزاده یحیی است.

این امامزاده همچون دیگر اماکن گردشگری و تفریحی تهران سالانه باعث جذب توریست های بسیاری به این شهر بزرگ می شود.

محله امامزاده یحیی تهران

امامزاده یحیی در محله ی قدیمی عودلاجان تهران واقع شده است. نام کامل آن ابوالقاسم عزالدین یحیی می باشد. این امامزاده از جنوب به خیابان پانزده خرداد، از غرب به خیابان شهید مصطفی خمینی، از شرق به خیابان ری و از شمال نیز به خیابان امیر کبیر پیوند خورده است.

نسب این امامزاده به امام چهارم شیعیان یعنی امام سجاد(ع) می رسد که شاهد بر این قضیه نیز صندوق چوبی موجود بر روی مرقد می باشد که پس از معرفی نسبت وی با امام گفته شده است که پس از پدرش نقابت طالبیه ری، قم و آمل را بر عهده داشته است.

امامزاده یحیی تهران در سال 592 قمری به دست خوارزمشاهیان به شهادت رسیده است. روایت دیگری نیز در مورد نسب این امامزاده موجود می باشد که طبق آن یحیی بن زید فرزند امام حسین مجتبی یعنی امام دوم شیعیان می باشد زیرا امام حسن مجتبی نیز یک فرزند به نام یحیی بن زید داشتند.

روایت شهادت ابوالقاسم عزالدین یحیی

در این بقعه ی متبرکه قبور دیگری نیز وجود دارد که متعلق به امامزاده محمد می باشد که بر حسب روایاتی برادر امامزاده یحیی می باشد. وی نیز به دست خوارزمشاهیان به شهادت رسید. آرامگاه دیگر موجود در این بقعه، آرامگاه بهاءالملک همدانی می باشد.

شاید دلیل اینکه خوارزمشاهیان ابوالقاسم عزالدین را به قتل رساندند ارتباط فامیلی وی با پادشاه سلجوقی یعنی سنجر بن ملک بوده باشد. وی همسر دختر عمه ی سلطان سنجر بن ملک شاه بوده است.

وی به همین دلیل مورد احترام بسیار پادشاه وقت سلجوقی یعنی طغرل بیک سلجوقی قرار می گرفت. بعدها در جنگی که بین طغرل بیک و سلطان محمد خوارزمشاه درگرفت پس از پیروزی سلطان محمد خوارزمشاه بر طغرل بیک ابوالقاسم عزالدین را نیز به شهادت رساند.

برای اینکه قبر وی توسط خوارزمشاهیان نبش نشود مردم برنامه ای ریختند که در تمام شبانه روز این قبر محافظت شود. در ساعاتی که مردم نبودند، قبر توسط خادم محافظت می شد و در ساعاتی هم که خود مردم حضور داشتند امکان نبش توسط سپاه خوارزمشاهیان از بین می رفت.

ساخت بنای امام‌ زاده یحیی

ساخت بنای امامزاده یحیی تهران مربوط به حدود 800 سال پیش برمی گردد . این سازه جز بناهای قدیمی تهران محسوب می شود.

بنا در زمان خوارزمشاهیان ساخته شد اما از آن موقع تا به کنون تغییرات زیادی در آن رخ داده است. در سال 1352 یک بار این مکان ترمیم شده است. این ترمیم مربوط به گنبد کاشی کاری فیروزه ای رنگ بود که در اثر گذر زمان از بین رفته بود.

علی الظاهر با توجه به نوشته های روی در قدیمی بقعه بنای قدیمی این مکان در زمان مغولان ساخته شده است و بعدها در زمان قاجاریان تغییرات زیادی در این مکان ایجاد شد و به شکل کنونی خود درآمد.

تغییرات بقعه امام زاده یحیی

این تغییرات شامل نمای خشتی برج، ایوان ها، اتاق ها، آینه کاری ها، کاشی کاری و معرق کاری، مسجد، موزه و کتابخانه می شد. ضندوقی که در بالاتر به آن اشاره شد به دستور ملک شاه غازی ساخته شده است. صندوق نامبرده را می توان قدیمی ترین اثر منقول در امامزاده نامید.

در سال 1318 شمسی، بنای امامزاده یکبار به طور کلی نابود می شود. به جای این امامزاده یک موسسه دولتی باز می شود که تا سال بعد آن نیز خراب می شود. به دلیل اینکه یک سرداب زیر امامزاده بوده است در سال 1319 بنای امامزاده بازسازی می شود.

در سال 1330، وسعت امامزاده بسیار بیش از الان بوده است. در آن زمان در این وسعت بسیار زیاد، مدرسه، شفاخانه، حوض، سالن گردهمایی، دفتر آستانه، مسجد، قهوه خانه، توتستان، حریم امامزاده، گورستان و قنات وجود داشته است.

درخت چنار محله امامزاده یحیی

قدیمی ترین درخت چنار تهران در حیاط امامزاده یحیی قرار دارد.

این درخت قدمتی در حدود 900 سال دارد. قطر این درخت 7 متر می باشد.چنارهای قدیمی در گذشته سه عدد بوده اند که دو تنه ی آنها در خیابان قرار داشته اند که گویا یکی خشک شده است و دیگری را به دلیل اینکه مزاحم رفت و آمد بوده است، شهرداری بریده است. درخت زنده در حیاط امامزاده در وزارت فرهنگ و اداره باستان شناسی به ثبت رسیده است.

فضای اطراف حرم پس از وسعت یافتن در سال 1324 تا سال 1368 به همان شکل ماند اما در حملات عراق به ایران بخش بزرگی از آن از بین رفت و ویران شد. به تازگی فعالیت های نوسازی امامزاده صورت گرفته است و فضای اطراف آن نیز گسترش یافته. این موضوع باعث حفظ و نگهداری آثار گذشته شده است.

مانند سایر اماکن مذهبی، در این امامزاده نیز سالانه مراسم مذهبی بسیاری برگزار می شود که از آن جمله می توان به مراسم مخصوص شهادت امام سجاد اشاره کرد. مراسم شب شهادت امام سجاد سالانه در این مسجد با شکوه خاصی برگزار می گردد.

در سایر شهادت ها نیز مراسم های خاص خود برگزار می گردد. در ولادت ها نیز جشن در امامزاده برگزار می گردد. شب های جمعه در امامزاده یحیی تهران فانوس روشن می شود و مردم برای اموات نذر و نیاز می کنند. در ایام محرم نیز تعزیه در امامزاده به ویژه تعزیه حضرت علی اکبر برقرار است.

آدرس امامزاده یحیی و مسیر رفت با مترو

امامزاده یحیی در نزدیکی حمام تاریخی نواب قرار دارد و در صورت تمایل می توانید بعد از امامزاده از آنجا نیز دیدن کنید. یکی از راحتترین مسیرها برای رفتن به امامزاده از طریق مترو می باشد. نزدیکترین ایستگاه مترو به امامزاده، ایستگاه پانزده خرداد می باشد.

پس از پیاده شدن از مترو در این ایستگاه، باید خیابان پانزده خرداد را به سمت خیابان مصطفی خمینی ادامه دهید و در خیابان مصطفی خمینی کوچه امامزاده یحیی در قسمت شمالی را بیابید.

این امامزاده در سازمان فرهنگ و باستان شناسی به ثبت رسیده است.

اجاره آپارتمان مبله در تهران امروزه بسیاری از مسافران را در الویت قرار می دهند. خوانندگان گرامی می توانند برای سهولت این امر با ما تماس بگیرند.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست